SM i Konstinramning

ELIN OCH EVA – SVERIGES NYA MÄSTARE I KONSTINRAMNING

SM i konstinramning 2020 avgjordes 31 januari i Stockholm. I år var det 14 deltagare som tävlade om att utses till svensk mästare. Temat för tävlingen var ”Harry Potter” vilket innebar att tävlingsdeltagarna kunde välja att rama in bild eller objekt som hämtar inspiration från J.K. Rowlings berättelse om Harry Potter. Med juryns motivering: “Den här inramningen fångar lekfullheten och den magiska stämningen i Harry Potters värld”, gick SM-titeln till dotter och mor Elin Åkerberg och Eva Svensson på Glasorama i Landskrona

– Det är jätteroligt, vi är så stolta och rörda. Vi känner att vi verkligen lyckades få fram det vi ville. Vi kunde inte ha gjort det bättre, säger Elin Åkerberg.

Hon erkänner att hon inte hade särskilt bra koll på Harry Potter och den sagovärlden, utan fick fråga sig fram bland vänner och fick då höra om svävande lyktor och flygande nycklar, vilket gav tankar om trolldom och mystik.

– De lysande lyktorna i tavlan är gjorda med en 3D-skrivare och drivs av små kretskort från Ikea-batterier. Jag och mamma kompletterar varandra alldeles perfekt. Hon har bredare materialkännedom och jag är lite mer designinriktad, berättar Elin.

Hon betonar att SM-titeln betyder jättemycket och att det känns extra speciellt att vinna två pris. Utöver juryns 1:a pris fick de även ta emot utmärkelsen “publikens favorit” när deltagarna på Glasbranschföreningens branschträff Glasdagen fick lägga sina röster.

– Juryns pris är väl värt mest, eftersom jag vet hur stränga de är i sina bedömningar. Men även publikens pris, där andra kriterier kanske spelar in, betyder också mycket.

Att rama in är en konst i sig
Karin Lindskog, projektledare för Certfierade konstinramare inom Glasbranschföreningen betonar hur alla bidrag visar vilken yrkesskicklighet konstinramarna har.

– Det är så roligt att se alla, fantasifulla och påhittiga inramningar utifrån ett givet tema. Det visar att våra specialinriktade konstinramare är både yrkesskickliga, kreativa och utför kvalitetsinramningar som gör att konstverken är skyddade med rätt material över tid. Och så förstås det viktigaste att de med sin inramning lyfter motivet. Det är som vi brukar säga – att rama in är en konst i sig, säger hon, och rekommenderar alla som har konst som ska ramas in att besöka en kvalificerad konstinramare för att säkerställa att den blir korrekt inramad.

SM i konstinramning avgörs vartannat år i samband med Glasdagen och är öppen för alla verksamma konstinramare i Sverige.

Resultat 2020
1:a pris: Elin Åkerberg och Eva Svensson, Glasorama/Svalövs glasmästeri AB
2:a pris: Annika Kaspersson Nilsson, Blackstad Rambutik
3:e pris: Dennis Teunissen, Rammakarna på Östermalm AB
Publikens favorit: Elin Åkerberg och Eva Svensson, Glasorama/Svalövs glasmästeri AB

Bedömningskriterier
Tävlingsbidragen bedöms av en professionell jury, som granskar och bedömer varje inramning utifrån kriterierna val av material, noggrannhet i arbetet samt helhetsintryck, kreativitet och estetik. Hur väl inramningen följer temat bedöms också.

Jury 2020
Anne Sahlgren, tidigare projektledare på GBF för Inramningsgruppen, juryordförande
Pernilla Trane, HanssonsRamLimhamn AB, mästare i konstinramaryrket
Eva Wadenhorn, Galleri ABCD, mästare i konstinramaryrket
Lisa Medin, serieskapare och illustratör